Otvorena još davne 1973 godine ,,Hala Pionir” bila je i ostala simol i mesto susreta večitih rivala ali i domaćin najvećih evropskih timova koje je dočekala sigurno nezapamćena atmosfera. Neki ovu halu još nazivaju i hramom košarke, a nakon rekenstrukcije zasijala je u novom svetlu i opravdala očekivanja koja su pred nju stavljena kada je cela ova priča i počela. Dvorana je te 2016 godine promenila ime, i sada nosi naziv velikog igrača, a kasnije i trenera, velikana Jugoslovenske i Srpske košarke Aleksandra Nikolića. Površina hale jeste 16.000m2, a ako govorimo o sportskom borilištu sportski pod se prostire na neverovatnih 2.500m2.

Rekonstrukciju sportskog poda, kao i svu sportsku opremu, radila je firma MUSCULUS iz Beograda sa iskustvom i tradiciom preko 30 godina. Može se slobodno reći da je taj posao ostavljen profesionalno da se odradi posto iza njih stoje reference, Beogradska Arena, Hala Čair – NIŠ, SC Sumice, Univerzitetski centar u Crnoj Gori, Dvorana u Višegradu i dr. a u kojima je postavljen isti sportski parket kao i u dvorani ,,Pionir“.

Ono sto je možda zanimljivo, a ne vidi se, ispod samog parketa tačnije izmedju podkonstrukcije je provučena sva instalacija, kablovi, izolacija sto je znatno olaksalo posao i vizuelno skriva instalacione kablove ispod parketa.

Dvorana Alekandar Nikolić može se pohvaliti najmodernijim sportskim parketom danskog proizvođača JUNCKERS koji se nalazi i u hali Ciudad Deportiva gde svoje utakmice igra Real Madrid, na kome je igrano FIBA svetsko prvenstvo, kao i u mnoštvo hala koledž timova u Americi koje poseduju bas ovaj sportski pod. Parket od punog drveta debljine 22mm koji je postavljen na elastičnu podkonstrukciju, ima sertifikate FIBA – International Basketball Federation, IHF – International Handball Federation, BWF – Bandminton World Federation, WSF – World Squash Federation, kao i EN standard. Kada sportski pod ispunjava sve navedene sertifikate i standarde on time garantuje kvalitet, dugotrajnost i sigurnost, kako za klubove tako i igrače koji na njemu provode najviše vremena.

Pored parketa, dvorana Aleksandar Nikolić dobila je i nove teleskopske tribine koje za potrebe utakmica mogu dodatno prosiriti kapacitete hale, najsavremeniji koševevi proizvođača SportSystem po FIBA LVL1 standardu, preko 10.000 ugradnih stolica, preklopnih kao i VIP stolica, kojih je isporučeno i ugrađeno i najsavremenijeg sportskog semafora Bodet.

Svu opremu kao i parket radila je firma MUSCULUS iz Beograda.

Može se reći da je danas dvorana opremljena po najvišim evropskim pa i svetskim standardima i glavni grad može da nastavi da se ponosi njome.

Rekonstrukcija parketa i tribina u Hali Pionir