Tribine su neizostavni deo svake sportske dvorane. Postoji više vrsta tribina, koje se koriste za sportske događaje. Najčešče su to betonske tribine, na koje se kače plastične stolice ili se šrafe drvene grede, tako da kada pričamo o nima to su fiksne sportske tribine, koje postavljaju građevinci, na koje dolazi sportska oprema u vidu stolica.

Pored fiksnih postoje i montažno demontažne tribine. Njihovo postavljanje je po potrebi, i najčešće se postavljaju na otvorenim igralištima ili otvorenim površinama. Uglavnom nisu u vezi sa sportskim dešavanjima već se koriste za koncerte ili druge priredbe. Iz dosadašnjeg iskustva, svega par dvorana je koristilo takve tribine za povećanje kapaciteta posetilaca za svoju sportsku dvoranu.

Upravo za povećanje mesta u sklopu sportske dvorane se koriste ormarske tribine ili teleskopske tribine.

Ormanske tribine

Ormarske tribine nisu toliko prisutne u velikim sportskim centrima, najčešče se postavljaju u manjim salama ( školskim fiskulturnim salama). To su sportske/školske sale koje nisu predviđene za veliki broj gledalaca, u kojima su ormarske tribine sklopljene dok su treninzi. Ormarske tribine dok su sklopljene ne zauzimaju veliki prostor, svega 40cm – najčešće su drvene.

Ormarske tribine imaju primenu i van sportskih centara. Sve više imamo upita iz raznih kompanija da se ormarske tribine postave u njihov službeni prostor gde bi mogli da se održavaju sastanci za veći broj zaposlenih. Isti je slučaj i sa fakultetima, na nekim mestima jednostavno nema dovoljno mesta za stolice, ili čak nedostatak amfiteatra. Ormarske tribine se mogu postaviti na takvim mestima tako da veći broj studenata može prisustvovati predavanju. Ili se u nekom većem holu mogu postaviti tribine, i za potrebe nekog predavanja iste se mogu razvući.

Teleskopske tribine

Za potrebe velikih sportskih centara se koriste teleskopske tribine koje mogu da prime značajno veći broj gledalaca u odnosu na ormarske tibine ( više hiljada). Teleskopske tribine funkcionišu na isti način kao i ormarske tribine u smislu da se i jedne i druge skupljaju i sportskoj hali daju veći prostor za potrebe treninga. U odnosu na ormarske tribine, teleskopske tribine osim što primaju veći broj gledalaca, iste mogu da prime iz partera, ali i sa gornje strane u koliko je u sportskoj sali omogućen takav prilaz.

Prilaz gornjoj strani teleskopske tribine se najčešće omogućuje preko postojeće fiksne/betonske tribine. Na teleskoskim tribinama se postavljaju plastične stolice. Teleskopske tribine zbog svoje veličine i težine se uglavnom vezuju i šrafe za zid, ili za betonsku tribinu koja je iznad terena. Teleskopske tribine se mogu otvarati ručno ili daljinskim putem pomoću elektro motora. Zadnjih desetak godina moguće je da celokupne treibine koje su veoma teške da se putem elktromotora daljinskim putem izmeste iz sale u spravarnicu ili na neku drugu lokaciju.

Za bilo kakvu vrstu tribina, njihovu instalaciju, cenu ili održavanje slobodno kontaktiraje Musculus tim.