Flooring

SPORTSKI PARKET I deo

 

Najbolja podloga u svakoj sportskoj hali je svakako parket. U Musculus -u imamo ogromno iskustvo u postavljanju parketa. Godišnje postavimo oko 15 000 m2 sportskog parketa. Naravno ta površina je zbir sportskog parketa koji smo postavili u školama ( osnovne škole, srednje, itd.) i većim sportskim dvoranama.

Profesionalnim sportistima, barem iz našeg iskustva najviše odgovara sportski parket kao podloga. Međutim, sve karakteristike koje sportski parket ima u odnosu npr. na kućni, jeste u podkonstrukciji.

Sportski parket i podkonstrukciju je potrebno gledati kao jednu celinu !!!

Podkonstrukcija je ta koja omogućuje sportisti lakši doskok bez opterećenja na zglobove, podkostrukcija na sportskom parketu omogućuje i odskok lopte da bude isti i ravnomeran na svakom mestu na sportskom terenu.

Dakle, da bi se razumela svrha sportskog parketa i njegove podkostrukcije treba obratiti pažnju na sledeće stavke:
Doskok sportiste ili shock absorption
Odskok lopte ili ball bounce
Vertikalna deformacija
Proklizavanje ili friction
Kotrljajući teret ili rolling load

U daljem delu teksta objasniću preostale tri stavke.

Odskok lopte i doskok sportiste je objašnjen u gornjem pasusu. Vertikalna deformacija je slična kao kod doskoka – shcok absorption. Gleda se u celini fleksibilnost i parketa i podkonstrukcije.

U vezi proklizavanja postavljeni su jasni standardi u svakom sportu na parketu koji se moraju poštovati. Dakle da ne bi smo gledali u brojke, poenta upravo ove skalje jeste u tome da pokaže optimalno klizanje patike. Dakle da protagonisti na sportskom parketu ne proklizaju ili da im se pak patika ne zalepi za teren. U oba slučaja može doći do ozbiljnih povreda.

Kotrljajući teret se odnosi na opremu koja se koristi u sportskim dvoranama. U velikim halama je to najčešće profesionalna košarkaška konstrukcija na guranje, koja u glavnom teži između tone i dve i po tone. Pored mobilne košarkaške konstrukcije, parket može trpeti i teret pokretnih tribina (ormarskih, na izvlačenje…itd.). U manjim školskim salama to može biti kozlić ili neki gimnastički rekvizit. Ono što smo iz iskustva mogli da primetimo kako u velikim halama kao i u školskim salama jeste korišćenje skele unutar dvorane. Skelu najčešće koriste tehnička lica u sportskoj ustanovi da za potrbe krečenja, zamene sijalica itd. , u koliko se koristi skela mora se izračunati i njena težina i pritisak koji vrši na podlogu.

Hvala vam na pažnji,

Musculus, Beograd

 

^
fb fb