Playtime

Dečija igrališta

 

Dečija igrališta konačno postaju tema na našim prostorima. Na žalost više zbog loše bezbednosti naših najmlađih, a najmanje zbog zabave koju mogu da pruže.

Imamo iskustvo kako u postavljanju sertifikovanih dečijih igrališta, ali i poznavanje načina na koji dečija igrališta funkcionišu ( ne samo u sferi standarda, već i socijalnog aspekta koji pružaju lokalnim zajednicama).

Prilikom postavke i projektovanja igrališta treba voditi računa o zonama bezbednosti ( da rekviziti ne budu jedan do drugog da se ne bi došlo do povrede). Loš primer je postavka tobogana gde se deca spuštaju direktno do polja gde su postavljene ljuljaške.

Velika pažnja se posvećuje i podlozi. Preporuka je guma, malč, pesak pa čak i čista zemlja umesto betona i asfalta. Obratiti pažnju i na debljinu gume. Debljina gume ne može biti ista kod igračaka koje su na maloj visini, kao i kod penjalica. Na mestima gde su penjalice u odgovarajućoj površini oko istih mora biti i deblja guma.

Sva igrališta bi trebalo da budu inkluzivna. To znači da se na istim rekvizitima na dečijim igralištima  mogu igrati sva deca. Dakle rekvizit mora biti prilagođen svima, jer svi i zaslužuju da imaju srećno detinjstvo, puno igre i zabave.

Dečije igralište bi trebalo da bude pregledno sa svih pozicija. To omogućava staratelju vizuelni kontakt sa detetom radi njegove sigurnosti.

Zbog starijih lica i lica sa invaliditetom koja čuvaju decu, dečija igrališta bi trebala da imaju stolice i prilaz koji im omogućava laku kretnju i udoban boravak na istom.

Pored dečijih igrališa postoje i ne tipična igrališta za adolescente i za starija lica.

Za više informacija kontaktirajte nas preko Facebooka ili veb stranice www.musculus.rs

Musculus, Beograd

 

^
fb fb